Albumok


Helyesebb volna talán a “fotókönyv” megnevezést használni… és sokan itthon a “Fine Art Album” elnevezéssel is dobálóznak, de ez utóbbit kerülném. Csak azért, mert valami viszonylag igényesen, szépen van kinyomtatva és könyvvé kötve, még nem lesz “Fine Art”. Az valahol Claude Monet-nál kezdődik… :)

A fotókönyv nálunk egy olyan könyvet jelent, amelynek az oldalai fotóeljárással készülnek (fotópapírra, ennek megfelelő minőségben és színekkel), kartonlapra vannak kasírozva (ezáltal merev, nem hajlékony), és olyan módon kötve, hogy minden oldalpár teljesen síkba nyitható legyen (így a két oldalon átfutó képek közepe nem vész el a behajtás miatt):

Sokáig keresgéltünk olyan albumkészítő céget, nyomdát, könyvkötőt, aki képes jó minőségű, tartós fotókönyveket készíteni… hosszasan küzdöttünk az egyetlen igazán nagy hazai gyártóval, és 2 év harc után feladtuk. Azóta a nyomdatechnika és a kötés sajnos külföldi munka, de legalább szép, pontos és megbízható. És türelmetlenül várjuk az első olyan hazai műhelyt, amelyik a minőséget választja a tömegtermelés helyett – szeretnénk hazahozni mindent, amit lehet.

Ebből persze ti most csak annyit láttok, hogy a könyvek precíz kézimunkával készülnek, szépen lekerekített sarkokkal, gondosan megvarrt borítóval, időtálló, “mozgó” kötéssel, valahogy így:

Szívünk szerint minden esküvőt egy ilyen könyvvel zárnánk, hogy a képek kézzel fogható emlékké váljanak, amit le lehet emelni a polcról egy hideg téli estén a lámpafény mellett, vagy egy meleg nyári estén egy pohár bor kíséretében… :) De nem erőltetjük rá senkire, nem “kötelező tartozék”. Az esküvői képanyag elkészülte, átadása után fogjuk elétek tárni a lehetőségeket, és hagyunk titeket gondolkozni. Bízunk benne, hogy a képeinket látva ti is fotókönyvbe szeretnétek őket rendezni. :)

Az albumtervezés maga elég időigényes művelet. Fejben össze kell állítani a “forgatókönyvet”, eldönteni, hogy mely események hogyan jelenjenek meg, és megkeresni a legfontosabb momentumokat – ebbe természetesen titeket is bevonunk. Utána képeket válogatunk: olyanokat, amelyek egymást erősítik egy oldalon, és együtt mutatják meg, sokszor többféle szemszögből azt, ami a legfontosabb volt. Itt, a Képfényező csapatában azért is dolgozunk minden esküvőn párban, hogy ezt megtehessük… és többféle szemszögből egyszerre mesélhessünk.

A cél, hogy egy-egy oldalra ránézve az egészként is “működjön”, ne csupán egymás mellé ragasztott képek sokaságát jelentse. A fotókönyv technika e téren nagy szabadságot ad: nem kell szabványos méretű papírképek ragasztgatásának megfelelően gondolkozni, hanem a lapok teljes felülete kihasználható – ez sokkal szabadabb kompozíciókat enged meg.

Az ősz az albumtervezés időszaka, az esküvők elmúltával, miután hagytuk a képanyagokat is “érlelődni” picit. Ilyenkor nekilátunk képeket rendezgetni, és október-november folyamán elkészülnek az albumtervek, hogy Karácsonyra mindenki a kezébe kaphassa az albumot.

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.